Brasiliansk jiu-jitsu

Brasiliansk jiu-jitsu förkortas ibland BJJ, och är en kampsport som utvecklades ur judo. Judon härstammar i sin tur från den japanska jiu-jitsun. Läs mer om traditionell jiu-jitsu på wikipedia. Det var i början av 1900-talet som judomästaren Mitsuyo Maeda lärde ut grunderna i kampsporten till Luiz França och Carlos Gracie i Brasilien. Gracie började träna under Maeda som 14-åring, och efter några års träning började han tävla med det han lärt sig i turneringar som kallades ”Vale tudo”, det vill säga ”allt går” eller ”allt gäller”. Gracie förlorade inte en enda match i turneringarna, trots att många som han mötte var både större och starkare än honom. Efter att Maeda återvänt till Japan lärde Carlos Gracie upp sina bröder, och genom deras experiment och variationer började den brasilianska jiu-jitsun att utformas. Sporten kallas också Gracie jiu-jitsu efter familjen Gracie. Läs mer om sportens historia på wikipedia.Brazilian_Jiu-jitsu-Closed_guard

Gracies framgång i turneringarna förklaras av den brasilianska jiu-jitsuns principer. Kampsporten går ut på tanken att en mindre och svagare person kan försvara sig mot och övermanna en större, starkare motståndare. För att göra det baseras sporten på markkamp. Den liknar på flera sätt brottning, då man använder sig av grepp som strypningar och lås. Denna form av markkamp kallas inom sporten för newaza, vilket betyder just ”markkamp” på japanska. Till skillnad från många andra stilar inom kampsport innehåller brasiliansk jiu-jitsu inga sparkar eller slag.

Utövarna av sporten bär en dräkt som kallas gi, som är vit med ett bälte. Det finns sex bältesgraderingar för de som är över 16 år: vit, blå, lila, brun, svart och röd. Den svarta och röda bältesgraderingen kan bara uppnås om man är över 19 år. Förutom dessa finns fler graderingar för barn under 16: vit, grå, gul, orange och grön. Det är förhållandevis krävande att gradera sig inom sporten, eftersom fokus ligger på hur man tillämpar teknikerna, snarare än att de är korrekt utförda. För de flesta tar det ungefär två år att gradera sig från vitt till blått bälte, och endast ett fåtal personer i världen innehar rött bälte i sporten. Läs mer om graderingarna på wikipedia.

Vid tävlingar delas deltagarna in både efter bältesgradering och vikt. En match kan vinnas genom att motståndaren ger upp (submission), genom poäng eller genom att domaren avbryter matchen.

Familjen Gracie är fortfarande aktiva inom sporten och betraktas som eliten. De är också några av de få människor som har rött bälte.