Brasiliansk kampsport

Capoeira är en afrobrasiliansk kampsport som inkluderar sång, dans och musik. Utövare av capoeira vill varken klassificera den som en renodlad kampsport eller en dans. Den har en viktig historisk samt filosofisk betydelse. Utövandet kan liknas vid en dialog med rörelser som utgörs av akrobatiska konster. Det är med andra ord en blandning mellan självförsvar, dans, musik och sång. Capoeiran är så pass unik och historiskt viktig att den finns med på Unescos världsarvslista sedan år 2014.

Utövande

Idag finns det två stilar – traditionell capoeira och regional capoeira. Regional stil är mer av en sport och utförs i särskilda träningskläder. Fokus är på de atletiska konsterna snarare än på musiken och ritualerna. Den traditionella capoeiran, som även kallas capoeira angola, betonar de traditionella sångerna och danserna.

Capoeira kännetecknas av att det utförs i ett särskilt flöde. Till skillnad mot många andra kampsporter är den vacker och rytmisk. Den utövas i en ring som kalas roda där två deltagare utövar sporten mot varandra. De övriga deltagarna spelar instrument och sjunger. Sångerna är på portugisiska och har ofta poetiska inslag. Instrumenten är oftast enkla och det förkommer även handklappningar. Vanliga instrument är en berimbau, atabaque och pandeiro. Berimbau är det viktigaste instrumentet och det ser ut som en pilbåde. Atabaque är en sorts trumma och pandeiro är en sorts tamburin. Sporten är mycket fysiskt krävande eftersom den innehåller många akrobatiska inslag och konstant rörelse. Deltagarna står bland annat på händer och gör volter.

Träning

För att utöva capoeira krävs det är du är vältränad. Det ser lekande lätt ut att utföra de graciösa konsterna, men det är svårare än det ser ut. Om du går med i en träningsgrupp för capoeira kommer ni inte att träna styrka tillsammans, utan det måste du göra på egen hand. Med ett professionellt hemmagym kan du snabbt komma igång med träningen hemma. En stark kropp är en absolut nödvändig förutsättning för att kunna utföra capoeira. Eftersom många olika moment och rörelser ingår i capoerian krävs det att du har en både styrka och smidighet. Fokusera främst på bålstyrka och armstyrka, men glöm inte bort att stretcha för att öka kroppens rörlighet.

Capoeira i Sverige

Enligt det svenska Budo- och Kampsportsförbundet finns cirka 2000 personer som utövar capoeira i Sverige. De flesta av dessa finns i Stockholm.

Historia

Capoeiran är flera hundra år gammal och bär på en viktig historia. Ingen vet exakt när capoeiran uppfanns och varför, men enligt många historiker uppfanns den av afrikanska slavar i Brasilien. När portugiserna koloniserade delar av Afrika och Brasilien under 1500-talet tog de slavar från Afrika till Brasilien. Det sägs att de skapade den dansliknande stilen för att för att dölja att de tränade självförsvar vilket var förbjudet. Eftersom slavarna var den lägsta samhällsklassen finns det väldigt lite dokumenterat. Capoeiran var under lång tid förbjuden, men utövades i hemlighet. Den första capoeiraakademin grundades i Salvador de Bahia, Brasiliens före detta huvudstad, som än idag är centrum för capoeiran.