Olika typer av brasiliansk kampsport

Kampsport är något som länge varit väldigt populärt och som människor över hela världen utövar. I vissa länder är det naturligtvis mer vanligt än i andra, vilket vanligtvis beror på kultur och traditioner. Brasilien är ett land som är hem för många olika typer av kampsporter och det finns även människor som reser dit för att få träna med riktiga mästare.

Är du sugen på att testa någon av dessa kampsporter eller vill du kanske bara få det att se ut som att du redan är en mästare på dem? Då kan du vända dig till ett center som utbildar i kampsporten eller varför inte låta de traditionella träningskläderna bli dina nästa halloweendräkter för 2019.

Brazilian Jiu Jitsu – Vill du testa en kampsport som verkligen genomsyrar Brasilien så är det Brazilian jiu jitsu som du ska prova på. Här fokuserar man väldigt mycket på brottning, men också på mixed martial arts och på självförsvar. Kampsporten presenterades för landet år 1941 när en judo mästare från Japan, Mitsuyo Maeda, emigrerade till Brasilien. Maeda lärde ut konsten till en man vid namn Carlos Gracie och därefter så spred sig kampsporten som en löpeld. Det är alltså Gracie som främst ligger bakom spridningen, medan Maeda var den som införde kampsporten i landet. Ett vanligt missförstånd är att Brazilian Jiu Jitsu är identisk med t.ex. Kodokan Judo och Japansk Jiu Jitsu, men så är inte fallet. Reglerna skiljer sig väldigt mycket åt, även om det kan vara svårt att märka av för en betraktare.

Capoeira – En av Brasiliens mest populära kampsporter kallas för capoeira. Kampsporten går tillbaka väldigt lång tillbaka i tiden och föddes bland afrikanska slavar, som utövade den för att känna hopp och glädje när livet var som svårast. Det som skiljer den här tekniken från majoriteten av alla andra kampsporter är att det främst är en dans och därför använder man oftast också musik i samband med att den utövas. Det går vanligtvis till så att en cirkel människor bildas och därefter får den som vill gå in i cirkeln och delta i den så kallade dansen. I capoeira slåss man alltså inte mot varandra på ”vanligt sätt”, utan tävlar genom att utföra de mest komplexa rörelsemönster och koreografier.

Vale Tudo – Den här formen av brasiliansk kampsport är mycket nyare än de två ovanstående sporterna. Här kan man se mycket inslag av t.ex. brottning, men även från brasiliansk jiu jitsu, boxning och kickboxning. Vale Tudo är alltså en kombination av många andra kampsporter och ses som mycket våldsam. Orsaken till detta är för att det inte finns några direkta regler. Alla medel är tillåtna och därför kan det gå väldigt hårt till. Vale Tudo växte fram i subkulturen i Rio de Janeiro men har på senare år blivit allt större och fått mycket mer publik, även globalt.