Abadá

En utövare av capoeira benämns capoerista. Liksom under utövandet av andra kampsporter världen över, så bär capoeirans utövare för sporten speciella kläder. I capoeirans fall bär man ett par byxor av särskilt slag som hålls uppe med ett rep som bälte. Sporten kan utövas med bar överkropp, gäller förstås enbart capoeristas som är pojkar och/eller män.

 

Abadá
Byxorna som benämns abadá är traditionellt sett vita. En del skolor tillåter att utövarna klär sig i mer vanliga träningsbyxor under träning och övning. De förbehåller capoeira abadás att bäras under uppvisning och rena tävlingstillfällen.

Capoeira abadás är oftast vita, men kan förekomma i andra färger. Den vita färgen symboliserar renhet, något som är viktigt då färgen vitt är intimt förknippad med religioner. Perfekt vid uppvisningstillfällen, då renhet är viktigt även för kampsportelementet i capoeira. En del utövare av capoeira ser utövandet som en religiös handling, genom att bära vitt hedras kampsporten. För den som utövar capoeria i Sverige och önskar köpa traditionella capoeira abadás kan söka efter sådana hos Allaannonser.Abadá 1

 

Grader av utveckling
Liksom i asiatiska kampsporter finns det olika grader av rankning och examinationssystem. Eftersom sporten har olika ursprung så ser även dessa system olika ut. Det har inte utvecklats en standard.

I de moderna och mest vanliga examinationssystemen av idag använder man sig av det som kallas corda eller cordão. Rep i olika färger, som knyts rund höften. Jämför med karatens olika bälten.

Man har försökt från olika hålla att ensa rankingen och examinationssystemen, fast hittills har man inte enats om en standard. Dock har det Brasilianska Capoeira Förbundets, Confederação Brasileira de Capoeira, system nått viss utbredning. Då deras system innebär att man i examinationssystemet har rep i färgerna blått, grönt, gult och vitt, vilket är desamma färgerna som återfinns i den brasilianska flaggan, kan man lätt förstå varför systemet inte har anammats av capoeriaförbund i länder världen över.