Musiken i capoeira

Trots att Brasilien oftast förknippas med karnevaler, vackra stränder och en avkopplad livsstil så har de haft betydande internationella framgångar inom kampsporter. En klassisk och välkänd brasiliansk kampsport är Capoeira. Dess popularitet grundar sig sannolikt på två saker, dels liknar den en iögonfallande, akrobatisk dansstil, dels saknar den moment med full kontakt mellan utövarna. En rolig, musikalisk och säker sport med andra ord. Eftersom kampsporten uppstod bland afrikanska slavar i Brasilien är mycket lite känt om ursprunget. Dessa folkgrupper kunde ju tyvärr inte nedteckna sin historia och samtid. Men som kulturellt fenomen har Capoeira onekligen överlevt och är väl idag populärare än någonsin.

Enkelt ursprung, enkla instrument

Capoeira utövas till musik. Orkestern kallas på originalspråk bateria och består mestadels av olika slaginstrument. Capoeirautövning blir alltså något av en fest med glad musik och dansanta deltagare. En naturlig utveckling, med tanke på kampsportens ursprung bland slavbefolkningen, det hårda livet blir ju lättare att uthärda med musik och dans. Brasilien har också gjort sig ett namn för sin egenart av jiu-jitsu. Ohämmad av japanska traditioner har kampsporten utvecklats till att ha brutal effektivitet, och är idag mycket populära bland MMA-utövare. Många kända fighters är mästare i brasiliansk jiu-jitsu, exempelvis vår svenske Alexander Gustafsson och kubanen Yoel Romero som nyligen gick en match för att försvara sin titel i mellanviktsklassen. Han behöll bältet trots motståndarens brutala knäknock!

En mycket bra grund för självförsvar

Brasiliansk jiu-jitsu har sin bakgrund i framförallt familjen Gracies experiment och entusiasm under 1900-talet. De blev under det tidiga seklet bekanta med traditionell jiu-jitsu genom japanska invandrare. Skilda från ursprungslandet undkom de hämmande konventioner och traditioner, och kom att utveckla en version av kampsporten som visade sig slå det mesta. Under 1980- och 1990-talen flyttade ett antal medlemmar av familjen Gracie till USA och började undervisa i brasiliansk jiu-jitsu. De deklarerade en öppen utmaning att försöka slå någon av dem i tävlingar med mycket få regler. Kampsportare från alla möjliga discipliner försökte men misslyckades, och så småningom blev Gracies brasilianska kampstil legendarisk.