Vapen i capoeira

Vapen är sannolikt inte det första man förknippar med capoeira idag, eftersom kampsporten har blivit känd över hela världen för sin dansliknande karaktär, där motståndarna faktiskt aldrig attackerar varandra. Vapen har dock i verkligheten varit vanligt förekommande inom capoeira genom större delen av sportens historia, vilket egentligen inte är konstigt med tanke på capoeirans historia, då den användes som en form av gatuslagsmål. Under en period av sportens historia användes till och med utövare av capoeira som torpeder av kriminella syndikat.

Utövare av capoeira bar vanligen knivar och andra vapen med klinga, som de kunde dölja inuti sin berimbau och ta fram om de behövdes. Ibland förvandlade man till och med själva trumman till ett vapen, genom att fästa en liten klinga på dess spets. Man gömde också vapen i hattar och paraplyer. Knivarna eller rakbladen användes i rodas på gatorna, eller mot motståndare som var öppet fientliga. De drogs snabbt, med syfte att hugga eller skåra motståndaren.Capoeira-in-the-street-2

Vapnen försvann inte från capoeiran helt ens när kampformen organiserades till en kampsport. Grundaren till den capoeirastil som kallas Capoeira Regional, Mestre Bimba, inkluderade till exempel en specialiseringskurs där hans elever kunde lära sig att försvara sig mot kvinar och pistoler, liksom att själva använda knivar, rakblad, klubbor, chanfolo (en tveeggad kniv), facão (machete) och tira-teima (en träkäpp med ett dolt svärd). En annan vanlig övning var att eleverna skulle lära sig att ge ett vapen till en utövare utan att dess motståndare märkte något. Motståndarens övning bestod sedan i att avväpna den andre. Elever som genomförde denna kurs fick en röd sjal för att utmärka deras specialitet. Redan på Mestre Bimbas tid var det dock få som deltog i denna kurs, och idag förekommer träning med vapen nästan inte alls inom capoeira. Vissa grupper tränar dock fortfarande på att använda rakblad, men endast för ceremoniellt bruk i rodan.

Om du föredrar en sport som kräver mindre fysisk ansträngning, men som ändå kräver en del av det strategiska tänkande som en kampsport som capoeira kräver, kan bowling vara rätt sport för dig. Ett av de bästa ställena att prova på bowling i Stockholm är O’Learys i Kista, där man enkelt kan boka en bana och spela tillsammans med sina vänner.