Capoeira i Stockholm

Svenska Budo- och Kampsportsförbundet uppskattar att det finns ungefär 2 000 utövare av capoeira i Sverige idag. Många av dem finns i Stockholmsregionen, där det finns ett flertal klubbar och capoeirasällskap som erbjuder träning både för nybörjare och för mer erfarna ”capoeiristas”.

Ett av sällskapen är Cordão De Ouro, en capoeiragrupp som är baserad på Södermalm i Stockholm. ”Cordão de Ouro” betyder ”Guldrepet”, och namnet kommer från refrängen i en låt som gruppens grundare, Mestre Suassuna, hörde under en populärmusikfestival. Detta var så långt tillbaka i tiden som 1967. Tillsammans med gruppens andra grundare, Mestre Brasília, började Mestre Suassuna undervisa i capoeira i São Paolo. Trots att de båda grundarna undervisade i olika stilar (capoeira regional respektive capoeira angola) höll båda till på samma academia. Cordão de Ouro är idag en internationell grupp som förutom Brasilien och Sverige även finns representerade i USA, Mexiko, England, Frankrike, Österrike, Holland, Lettland, Grekland, Norge, Danmark, Israel, Japan, Nya Zeeland och Australien. Gruppen på Södermalm erbjuder träning för både vuxna och barn, och man kan provträna gratis vid två tillfällen.800px-CapoeiraArmadaPulada_ST_05

En annan internationell capoeiraförening som har en förgrening i Stockholm är Capoeira Abolição. Föreningen grundades av Mestre Delei Kaçula i Florida 1994. Klasserna i Stockholm ges av Professor Pè de Cabra, som har undervisat capoeira under Mestre Delei i mer än 10 år. Innan han kom till Sverige undervisade han capoeira i London, där han varit sedan 2007. Denna svenska förgrening av gruppen är relativt ny, och de välkomnar därför alla intresserade av capoeira, på alla nivåer.

Ett tredje ställe i Stockholm där du kan prova på capoeira är Senzala Capoeira, som även har verksamhet i Södertälje söder om Stockholm. Förutom själva capoeiran driver Senzala Capoeira även en rad andra projekt centrerade kring brasiliansk kultur, och erbjuder förutom träning till barn och vuxna även träning för seniorer, så kallad Capoterapia.

Om du och dina klubbkamrater skulle vilja prova på teambuilding i Stockholm utanför era klubblokaler, och lära känna varandra i ett helt annat sammanhang än capoeira, kan Teamout.se vara något för er. Teambuilding kan också vara bra för klubbens ledare, för att de ska samarbeta bättre.