Capoeira

Capoeira kallas ofta för kampsport, men den innefattar egentligen ingen kamp, snarare lek. Historiskt har capoeiran använts i stridssyften, men idag kan den bäst beskrivas som en konstform och en kulturtradition.

När capoeira utövas bildar deltagarna en ring, som kallas roda de capoeira, runt de två spelarna. Åskådarna klappar händerna, spelar instrument och sjunger brasilianska sånger på portugisiska medan spelarna i mitten av cirkeln möts i en slags improvisationsmatch, där målet inte är att träffa motståndaren utan att leka med varandra i ett spel av attacker, motattacker och fintar. Capoeiran karakteriseras av att utövarna är i konstant rörelse, med svepande armar och ben, liknande sparkar, och många akrobatiska inslag som handstående, hjulningar och volter. Läs mer om capoeirans utförande på budokampsport.se.

Instrumenten som spelas är ett ”bateria” som kan bestå av till exempel ”atabaque”, en slags trumma, och ”pandeiro”, tamburin. Vilka trummor som används kan variera, men ett instrument måste alltid finnas med: ett slags stråkinstrument som kallas ”berimbau”. Det har formen av en pilbåge, och har troligen sina rötter i liknande instrument som användes i Angola och Kongo av samma folk som fördes till Brasilien som slavar på 1500-talet.

Precis som i andra kampsporter graderas utövarna av capoeira med bälten i olika färger. När utövarna får sin första gradering kallas det för ett dop, ”batizado”. Då får de också sitt capoeiranamn eller ”apelido”, ett slags alias som är en kvarleva från när capoeira var förbjudet i Brasilien. Lär mer om det på sydsvenskan.se.Capoeria 1

Det finns tre stilar inom capoeiran. Den första att utvecklas var capoeira regional, där fokus ligger mycket på den atletiska aspekten av sporten. Som en motreaktion på det utvecklades capoeira angola, där man ville gå tillbaka till capoeirans kulturella rötter, och där man lägger större vikt vid musiken och dansen. Dessa stilar kombinerades för att bilda capoeira contemporânea. Alla tre stilar utövas i dagsläget, även om de två förstnämnda fortfarande är störst. Läs mer om stilarna på wikipedia.

Det finns flera internationella capoeiraskolor som undervisar i hela världen. I Sverige uppskattas det finnas ungefär 2000 utövare av capoeira. Om du vill se hur capoeira ser ut, eller är intresserad av kampsport, hittar du ett stort utbud av sportprogram på C more sport.