Kända capoeira-utövare

Den brasilianska kampsporten capoeira har haft en lång rad mästare genom åren. Det är just så de kallas, de allra bästa utövarna. Redan i slutet av 1800-talet hade de bästa capoeira-utövarna ett rykte som sträckte sig över hela Brasilien, och numera är de bästa deltagarna kända över hela världen. Det blir också tydligt när man ser vilka länder som dagens mästare kommer ifrån. De är utspridda över alla kontinenter, då capoeira utövas i alla jordens hörn.

 

De allra bästa kommer ändå fortfarande i stor utsträckning från Brasilien. Det gäller exempelvis Anderson Silva. Han föddes 1975 och har en gedigen utbildning inom capoeira efter att ha vuxit upp med sporten. Han har ett gult bälte i sporten och fortsätter att utöva den än i dag. Numera har han dock kompletterat med andra kampsporter som MMA, där han huvudsakligen är aktiv. Han är en av de mest populära kampsportarna från Brasilien i modern tid och fortsätter att vara en inspirationskälla för många barn och ungdomar.

 

Några generationer före honom var det en annan brasiliansk capoeira-utövare som kallades för sportens mästare. Han hette Manuel dos Reis Machado, men han gick mestadels under namnet Mestre Bimba. Mestre betyder mästare på portugisiska och få har förtjänat epitetet lika mycket som Mestre Bimba. Han föddes 1899 i Bahia-provinsen och började träna capoeira redan som tolvåring. Han har senare kallats för en av capoeira-sportens förfäder och är mycket högt ansedd än idag. En av hans viktigaste bidrag var att introducera en ny typ av capoeira – nämligen capoeira regional. Det är numera en av de vanligaste och mest populära inriktningarna inom sporten.

 

Att capoeira har spridit sig utanför Brasiliens gränser blir tydligt när man tittar på Conor McGregors karriär. McGregor kommer från Dublin, långt ifrån den brasilianska landsbygden där sporten har sina rötter, men irländaren blev ändå tidigt intresserad av capoeira. Det har han haft nytta av sedan han därefter gått vidare till andra kampsporter, eftersom capoeira bygger upp en smidighet och teknik som få andra idrotter. Om du vill se capoeira på nära håll är det ändå till Brasilien du bör åka. Om du behöver låna en slant till flygbiljetten kan du kolla in brixo.se.