Tekniker i capoeira

Capoeiran utvecklades ursprungligen med grundtanken att man ska kunna slåss mot många motståndare eller motståndare som har en teknisk fördel, till exempel att de är längre eller tyngre. De flesta teknikerna baserar sig på attacker med den nedre delen av kroppen, till exempel i form av sparkar, medan den övre delen av kroppen framförallt används som stöd i de rörelserna. Några exempel på sparktekniker inom capoeira är armada, bênção, escorpião, gancho, martelo och chapa. Alla rörelser och kroppsställningar i capoeira ska länkas samman, så att utövaren rör sig i ett konstant flöde av rörelse och kan attackera och ducka utan att stanna upp. Syftet med detta är att utövarens rörelser ska vara oförutsägbara, vilket gör honom eller henne till en svårare måltavla att träffa. Ett bisyfte är också att man genom denna konstanta rörelse kan finta och lura motståndaren, och få honom eller henne att sänka garden och öppna upp sig för en attack eller en motattack. Rasteira_em_pe

En viktig rörelse för att uppnå allt detta är tekniken ginga. Ginga är det grundläggande fotarbetet i capoeira, och består i en svingande triangulär rörelse. Ginga är kanske den mest karakteristiska rörelsen för capoeira, samtidigt som den kan vara förvirrande för de som aldrig förut har sett den brasilianska kampkonsten, eftersom rörelsen påminner mer om ett rytmiskt danssteg än grundpositionen i en kampsport.

En annan, mer avancerad teknik inom capoeiran är den som kallas aú, som kan jämföras med en hjulning. Till skillnad från en traditionell hjulning utförs dock en aú långsamt, medan man håller ben och armar böjda. Detta för att göra sig till en så liten måltavla som möjligt. Ibland stannar utövaren upp mitt i en aú, och står på händerna. Från denna position kan utövaren sedan utföra en rad andra rörelser. Det finns en rad olika varianter av en aú, till exempel aú aberto, aú fechado och aú sem mao, varav den sistnämnda utförs utan stöd av händerna.

För att kunna utföra alla dessa tekniker på ett korrekt och säkert sätt, är det viktigt att man återhämtar sig mellan träningspassen genom att sova ordentligt. För att försäkra sig om att kroppen får den vila den behöver, bör man som utövare av capoeira investera i en riktigt bekväm säng, till exempel en kontinentalsäng. Du hittar sängar för alla smaker på Sleepo.se.